Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος, επι-κοινωνία // email: panosaivalis@gmail.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ξενοφοβία
// το αίσθημα φόβου ή και αποστροφής προς τους ξένους: η - προκαλεί ρατσιστική συμπεριφορά. - ξενόφοβος, ξενοφοβικός Ελλ. λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη

Ξενοφοβία (από το "ξένος" + "φόβος") είναι όταν ένας άνθρωπος είναι επιφυλακτικός ή αντιπαθεί κάτι ή κάποιον που δεν είναι δικό του, δηλ. δεν ανήκουν στην ίδια εθνικότητα, θρησκεία κ.α. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

κιτρινισμένες λιθο-γραφίες... για τον άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας...

~

..................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Μετάφραση - Translate

Ειδήσεις

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Το διαδικτυακό περιοδικό Solomon αναφέρεται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ένα εγχείρημα που φέρνει κοντά ντόπιους και μετανάστες για να γνωριστούν καλύτερα

Ενα περιοδικό που σπάει τα στερεότυπα

omada_solomon.jpg



Η ομάδα του Solomon. Από αριστερά: Η Νόνα, ο Φάνης, ο Χαν, η Λυδία,
 ο Ναντίρ, η Αννα και η Ρόζα | ΦΩΤ.: ΝΑΝΤΙΡ ΝΟΥΡΙ
*
Εδώ και μερικούς μήνες το διαδικτυακό περιοδικό Solomon δεν αποτελεί απλά άλλο ένα μέσο ενημέρωσης που αναφέρεται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά ένα εγχείρημα που φέρνει κοντά ντόπιους και μετανάστες για να γνωριστούν καλύτερα ξεπερνώντας στερεότυπα, να συνεργαστούν και να γράψουν για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Η ομάδα του, την οποία συναντήσαμε στο Impact Hub Athens όπου συνήθως συγκεντρώνονται για να κάνουν τις συσκέψεις, αποτελείται από τουλάχιστον πέντε διαφορετικές εθνικότητες, αριθμός που αυξάνεται ακόμα περισσότερο εάν προσθέσουμε διάφορους εθελοντές που προσφέρουν τη βοήθειά τους.
«Στην αρχή με τη Ρόζα, που είναι αρχισυντάκτρια, είχαμε την ιδέα να κάνουμε ένα περιοδικό που θα αναφέρεται στο προσφυγικό, τα προβλήματα των μεταναστών κτλ. Νομίσαμε ότι ήταν φοβερή ιδέα, αλλά όταν ήρθαμε σε επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες καταλάβαμε ότι δεν χρειάζονταν αυτό. Ηθελαν να εκφραστούν για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, όπως εμάς, και όχι να μείνουν σε ένα πλαίσιο γύρω από το μεταναστευτικό», μας λέει ο Φάνης Κόλλιας, που πριν προχωρήσει στην ίδρυση του Solomon έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και σε ΜΚΟ.
Αυτή τη στιγμή στην ομάδα βρίσκονται η Αννα από τη Ρωσία, η Νόνα από τη Λευκορωσία, ο Χαν από το Πακιστάν και ο Ναντίρ από το Αφγανιστάν, ο οποίος εκτελεί και χρέη φωτογράφου.
Οι Ελληνίδες της ομάδας είναι η αρχισυντάκτρια Ρόζα Βασιλάτου, με σπουδές Επικοινωνίας και ΜΜΕ, και η Λυδία Μαυροειδοπούλου, που ασχολείται κυρίως με μουσικά θέματα. Τα άρθρα τους γράφονται τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά για να μπορούν να διαβαστούν πιο εύκολα από μετανάστες αλλά και διεθνές κοινό.
«Στόχος του περιοδικού είναι ακριβώς να γνωριστούν καλύτερα οι Ελληνες και οι μετανάστες. Να φύγουμε από τα στερεότυπα. Ασχολούμαστε με θέματα όπως η κοινωνική οικονομία, η κουζίνα, η μουσική, γειτονιές της Αθήνας στις οποίες μας ξεναγεί κάποιος ντόπιος ή μετανάστης, παίρνουμε συνεντεύξεις κ.ά.», μας λέει η Αννα Μιρόνοβα που έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Πάντειο και έχει εργαστεί σε ρωσόφωνα έντυπα στη χώρα μας.
ΦΩΤ.: CONSTANTINOS STATHIAS
Αν και κανείς από την ομάδα δεν έχει, ευτυχώς, να μου εξιστορήσει κάποιο ρατσιστικό περιστατικό εις βάρος του, ο Χαν μου λέει μια ιστορία που αποδεικνύει τις αντιφάσεις και τον φόβο για τον άλλον, τον άγνωστο:
«Ημουνα σε μια δουλειά και είχα έναν συνάδελφο που εξέφραζε ακροδεξιές απόψεις όπως να φύγουν οι ξένοι κτλ. Εσύ, μου έλεγε, είσαι εξαίρεση. Με εμπιστευόταν, πηγαίναμε μαζί για καφέ, φαγητό, με έχει φιλοξενήσει στο σπίτι του. Είναι λίγο αστείο όλο αυτό, τώρα που το σκέφτομαι. Νομίζω οφείλεται στον φόβο προς το άγνωστο και όχι σε ρατσισμό».
Καμιά φορά ακόμα κι ένα κομπλιμέντο ίσως δεν είναι το σωστό: «Δεν μου αρέσει να μου λένε “έγινες Ελληνας”. Είμαι Αφγανός που ζει 13 χρόνια στην Ελλάδα. Εχω τον δικό μου πολιτισμό. Ξέρω ότι το λένε για καλό, αλλά σκέφτομαι ότι δηλαδή άμα γίνω Ελληνας έχω αξία σαν άνθρωπος, πριν δεν είχα αξία;» συμπληρώνει ο Ναντίρ.
«Ο στόχος μας είναι μακροπρόθεσμος. Δεν περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα, αλλά θεωρούμε ότι όλο αυτό συμβάλλει στην ένταξη και την αλληλοκατανόηση», καταλήγει ο Φάνης Κόλλιας.
Ολη η ομάδα μάς λέει ότι θέλουν το Solomon, που έχει ιδρυθεί ως ΑΜΚΕ, να γίνει η βασική δουλειά τους, αλλά ακόμα υπάρχει μακρύς δρόμος, παρόμοιος με το μακρύ ταξίδι που κάνει ο ελέφαντας Solomon στο «Ταξίδι ενός ελέφαντα» του Ζοζέ Σαραμάγκου, πηγή έμπνευσης των συντελεστών του περιοδικού.
●INFO: www.solomon.gr
_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου